Produkty, które dostarczą organizmowi potężną dawkę witamin

Każdy człowiek zdaje sobie sprawę z tego, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zmienia to jednak faktu, że ich niedobór diagnozowany jest dosyć często. Zawsze stanowi to zagrożenie dla zdrowia, dlatego warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze wybierać, aby pokryć zapotrzebowanie na wszystkie witaminy.

Jak wiadomo, prawdziwą bombą witaminową są liczne owoce i warzywa, dlatego warto zdecydować się na picie koktajli. Ich przygotowywanie nie jest skomplikowane, a dodatkową zaletą jest możliwość samodzielnego komponowania składu, a więc dostosowania smaku koktajlu do swoich upodobań. Warto uwzględnić takie owoce i warzywa jak awokado, jabłko, pomidor, burak, banan, gruszka, seler naciowy, marchew, pietruszka, szpinak albo jarmuż. Na uwagę zasługują również algi morskie. W glonach znajdują się duże ilości witamin C i E, a także witam z grupy B oraz beta-karotenu. Glony można wykorzystywać jako dodatek do wielu potraw, między innymi zup, sosów oraz sałatek. Trzeba pamiętać o tym, że po namoczenie są w stanie zwiększyć swoją objętość nawet 16-krotnie.

Trzecia propozycja to kiełki, w których znajdują się duże dawki witamin A, B, C, E i H. Można sięgnąć po kiełki rzodkiewki, rzeżuchy, lucerny, soczewicy, słonecznika, soi albo grochu, w zależności od swoich upodobań. Kiełki są doskonałym dodatkiem do jogurtu, a także do sałatek.

Włączenie do swojej diety koktajli, alg i kiełków pozwoli uniknąć niedoborów witamin, a także konieczności stosowania suplementów, które nie są w stanie zastąpić zdrowej diety.