
Trendy szybko się zmieniają, nie tylko w świecie mody. Zmiany można dostrzec także w kwestiach żywieniowych. Wśród osób promujących zdrowe odżywianie popularne stają się produkty i diety, które jeszcze do niedawna były mało znane. Jakie są trendy żywieniowe na 2017 rok? Oto kilka z nich.
Pierwszym trendem jest żywność funkcjonalna. Pod pojęciem tym kryje się żywność pochodzenia naturalnego, która ma pozytywny wpływ na stan zdrowia. Niekiedy takie pożywienie jest wzbogacone albo zmodyfikowane. Substancjami wzbogacającymi są między innymi witaminy, probiotyki i błonnik pokarmowy. Moda na żywność funkcjonalną wywodzi się z krajów azjatyckich, gdzie zawsze przywiązywano szczególną wagę do związku między jedzeniem a stanem zdrowia. W 2017 roku popularne stały się również egzotyczne superfoods, na przykład miłka abisyńska, czyli teff oraz cupuacu - owoc podobny do kokosa, smakujący jak owoce z czekoladą. Jednocześnie rośnie zainteresowanie znanymi już wcześniej nasionami chia albo herbatą Pu-erh.
Trzeci trend to souping, czyli jedzenie zup. Oczywiście, chodzi tutaj o zdrowe i lekkie zupy. Początkowo moda na zupy pojawiła się w Stanach Zjednoczonych, gdzie w pewnym stopniu wyparły one uwielbianą przez amatorów zdrowego odżywiania dietę sokową.
Zdrowe odżywianie nie wymaga ciągłego spożywania żywności funkcjonalnej, egzotycznych superfoods oraz lekkich zup, ale warto włączyć je do swojego jadłospisu. Dostarczają one bowiem cennych składników odżywczych, czyli korzystnie wpływają na zdrowie.