
Jagody acai pojawiły się w polskich sklepach już kilka lat temu i nieustannie zdobywają coraz większą popularność wśród wielbicieli zdrowego odżywiania. Na czym polega ich wyjątkowe działanie i w jaki sposób można je wykorzystać? Oto najważniejsze informacje na temat tych jagód.
Acai pochodzą z z lasów tropikalnych Ameryki Południowej, a ich szczególne właściwości jako pierwsi docenili ludzie z plemion amazońskich. Już od XIX w. wykorzystywali je w leczeniu biegunek, wrzodów i krwotoków. Następnie jagody palmy brazylijskiej trafiły do Peru, gdzie znalazły zastosowanie w walce z gorączką. Jednak dla Europejczyków większe znaczenie ma fakt, że acai zawierają wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, dlatego spożywanie ich pozwala opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój komórek nowotworowych. W owocach tych znajdują się również kwasy tłuszczowe, między innymi linolowy i oleinowy. Jagody acai doceniają w szczególności osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Ma to związek z tym, że zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w 100 g owoców znajduje się 80 kcal, dlatego podczas odchudzania nie można pozwolić sobie na jedzenie ich w dużych ilościach.
W Polsce jagody acai są dostępne w tabletkach, kapsułkach oraz w postaci sproszkowanej. Wybierając sproszkowane owoce można wykorzystać acai na przykład jako dodatek do jogurtu albo deseru. Zalecana dzienna dawka takich jagód wynosi około 5 g. Najlepszą propozycją są jagody acai pochodzące z upraw ekologicznych.