
Istnieje jedna wspólna przyczyna niechęci do zdrowego odżywiania i niedoborów składników odżywczych. Jest to monotonia diety. Osoby starające się jeść zdrowo nie potrafią urozmaić jadłospisu, dlatego po pewnym czasie rezygnują ze swojego postanowienia albo z zaskoczeniem odkrywają, że w ich organizmie brakuje ważnych substancji. Oto kilka sposobów na urozmaicenie diety.
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na egzotyczne owoce. W sklepach jest ich coraz więcej, a mimo to wiele osób ogranicza się do jedzenia jabłek, od czasu do czasu sięgając po banana czy pomarańczę. Na uwagę zasługują takie owoce jak liczi, papaja, kumkwat, markuje i pitaja.
Niedoceniane są także niektóre warzywa. Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, ile ciekawych potraw można przygotować na przykład z pasternaka albo z karczochów, które są cennym źródłem wielu składników odżywczych. Bardzo dobrą propozycją jest również jarmuż, stanowiący doskonały dodatek do omletów i sałatek.
Do wielu potraw można dodać także kiełki i nasiona. Dostarczają one witamin i składników mineralnych, a jednocześnie poprawiają smak jogurtów, sałatek, deserów oraz innych dań. Istnieje wiele sposób na urozmaicenie jadłospisu oraz nadanie lepszego smaku potrawom. Skąd czerpać inspirację? Warto przeglądać strony o tematyce kulinarnej, które są pełne ciekawych pomysłów, a także oglądać programy telewizyjne dotyczące gotowania. Oczywiście, bardzo dobrym źródłem wiedzy jest także literatura poświęcona zdrowemu odżywianiu i ksiązki kucharskie.