Z czego wynika niezwykła popularność chlorelli?

W ostatnim czasie nieustannie wzrasta liczba przepisów, których jednym ze składników jest chlorella. Produkt ten można spotkać we wszystkich w sklepach ze zdrową żywnością, a także w wielu supermarketach. Dlaczego chlorella cieszy się coraz większą popularnością? Oto kilka informacji, które pomogą zrozumieć jej fenomen.

Chlorella to zielona alga, która rośnie w słodkich wodach na Dalekim Wschodzie. Jej intensywna barwa jest skutkiem zawartości dużej ilości chlorofilu. Roślina stanowi bogate źródło witamin, kwasów nukleinowych i aminokwasów. Zawarte w niej substancje wspomagają oczyszczanie organizmu, jak również wpływają pozytywnie na tempo gojenia się ran. Dzięki obecności żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego, chlorella ogranicza ryzyko anemii, natomiast inne znajdujące się w niej substancje wzmacniają odporność organizmu. Nie bez znaczenia jest fakt, że chlorella wspomaga trawienie i eliminuje zaparcia oraz łagodzi objawy fibromialgii.

Oprócz prozdrowotnego działania chlorelli istotne znaczenie ma jej szerokie zastosowanie kulinarne. Algę można dodawać do jogurtów, smoothie, sosów, makaronów oraz lodów, budyniu i wielu innych słodkich dań. To idealny produkt do przygotowania lekkiego i zdrowego, a zarazem smacznego deseru, co z pewnością docenią wszystkie osoby, dbające o szczupłą sylwetkę.

W sklepach chlorella dostępna jest w kilku postaciach: proszku, tabletek oraz wyciągu płynnego. Najlepiej wybrać sproszkowaną algę, ponieważ właśnie taką najłatwiej jest wykorzystać w kuchni.