
Aloes to nie tylko roślina ozdobna, którą można postawić na parapecie, aby poprawić w ten sposób wygląd pomieszczenia. W aloesie znajduje się bowiem wiele cennych substancji, dzięki którym pozyskany z niego wyciąg ma szerokie zastosowanie lecznicze, a także stanowi składnik wielu kosmetyków.
W aloesie znajduję się witaminy A, C, E, B1, B2, B3, B6, B9 i B12, jak również mikroelementy takie jak magnez, wapń, chrom, cynk, selen, potas, żelazo i mangan. Roślina dostarcza też aminokwasów i kwasów tłuszczowych, między innymi linolowego, kaprylowego oraz stearynowego. Dokładna zawartość aminokwasów uzależniona jest od pochodzenia oraz okresu zbioru aloesu i waha się od 18 do 20, a 7-8 z nich nie jest wytwarzanych przez ludzki organizm. W aloesie znajdują się czynne biologiczne wielocukry, które wchodzą w związek z toksynami, pomagając w oczyszczeniu organizmu. Dla osób dbających o szczupłą sylwetkę szczególne znaczenie ma fakt, że wyciąg z tej rośliny wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego i pozytywne wpływa na trawienie. Jest polecany przy takich dolegliwościach jak refleks bądź zespół jelita drażliwego. Działa też antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz antywirusowo. Stosowany zewnętrznie ma korzystny wpływ na tempo gojenia się ran i oparzeń, łącznie z poparzeniami słonecznymi.
Aloes dostępny jest głównie pod postacią soku. Ma łagodny smak, dlatego wiele osób pije go bez żadnych dodatków. Ci, którym nie przypadł on do gustu, mogą połączyć go z innym sokiem owocowym lub warzywnym.